Punkin poisto koiralta

Kun huomaat koiralla punkin, se on hyvä poistaa mahdollisimman nopeasti. Mitä pidempään punkki on koirassa, sitä suurempi riski koiralla on saada punkkitauteja. On erittäin tärkeää, ettei niin sanottuja vanhan ajan menetelmiä käytetä. Esimerkiksi kuuluisa rasvalla poisto voi aiheuttaa sen, että punkki oksentaa, jolloin tautiriski kasvaa huomattavasti. Kotiin kannattaa hankkia joko punkkipihdit tai muu punkin poistoon soveltuva työkalu kuten punkkilasso.

Ota punkkipihdeillä punkista ote mahdollisimman läheltä ihoa. Vedä punkkia tasaisesti kohtisuoraan ylöspäin. Vältä punkin vartalon puristamista, ettei punkki oksenna puremakohtaan, sillä se lisää tautiriskiä huomattavasti. Poiston jälkeen puremakohdan voi puhdistaa ja desinfioida paikallisantiseptilla. Hävitä poistettu punkki huolellisesti esimerkiksi polttamalla tai huuhtomalla se alas wc-pöntöstä. Luontoon heitetystä punkista voi vapautua munia ja edelleen uusia punkkeja ympäristöön.

Puremakohtaan voi jäädä punoittava kohouma merkkinä tulehdusreaktiosta. Jos punkin suuosia jää ihoon, ne poistuvat tulehduseritteen mukana. Toisin kuin ihmisillä, koirilla ei esiinny punaista rengasmaista ihottumaa merkkinä borrelioosista. Mikäli iho punoittaa tai tulehdus leviää laajemmalle, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Paras tapa välttyä punkin poistamiselta ja punkin levittämiltä taudeilta on suojautua niiltä ennaltaehkäisemällä punkin puremat. Bayvantic Vet lääkevalmiste on tähän tarkoitukseen kehitetty koiran punkkilääke, jota saa apteekista ilman reseptiä.

Punkin poisto koirasta vaiheittain

  1. Etsi tai hanki punkkipihdit tai punkkilasso.
  2. Avaa koiran karva/turkki punkin ympäriltä nähdäksesi punkin ja pystyäksesi tarttumaan punkkia sen päästä mahdollisimman läheltä ihoa.
  3. Aseta punkkipihdit, punkkilasso tai muu poistoväline punkin kaulan ympärille.
  4. Nosta punkkia kevyesti kohtisuoraan ylöspäin ja pidä huoli, ettei sen pää irtoa ja jää koiraan kiinni. Tarvittaessa toinen henkilö voi pitää koiraa paikallaan.
  5. Tarkista, että punkki lähtee pois koirasta kokonaan.
  6. Desinfioi punkin puremakohta koiralta. Vältä koskemasta puremakohtaa paljain käsin.

Näin poistat punkin lemmikistä oikeaoppisesti: