Punkkikarkote koiranpennulle

Puutiaiset eli tutummin punkit viihtyvät kostean aluskasvillisuuden suojassa. Koiranpennut voivat saada ulkoillessaan punkkeja siinä missä aikuisetkin koirat. Suomessa esiintyy Ixodes-suvun punkkeja lähes koko maassa ja ne voivat levittää koiranpentuihin sairauksia kuten anaplasmoosia ja borrelioosia. Tämä pätee myös täysikasvuisiin koiriin. Vaikka punkki ei aiheuttaisi sairautta, vertaimevät loiset aiheuttavat vähintäänkin epämukavuutta koiranpennuille.

Kiinnittynyttä punkkia voi olla vaikea havaita karvapeitteen alta. Varsinkin juuri kiinnittynyt punkki on hyvin pieni, vain muutaman millimetrin kokoinen. Punkki imee verta noin viikon ajan ja tänä aikana se kasvaa noin sentin kokoiseksi harmaaksi palleroksi. Jos punkkia ei poisteta, se irrottautuu itse syötyään riittävästi ja pudottautuu isännästä.

Punkki koiranpennulla on syytä poistaa heti, sillä mitä pitempään punkki on kiinnittyneenä, sitä suurempi on riski punkkivälitteisten sairauksien tarttumiseen. Punkki palauttaa osan imemästään verestä isäntään ruokailun aikana. Bayvantic punkkilääke sopii myös koiranpennuille, jotka ovat yli seitsemän viikon ikäisiä ja painavat yli 1,5 kg.

Punkin purema koiranpennulla

Koiranpennut ovat pienen kokonsa ja ikänsä vuoksi haavoittuvaisempia punkin puremille ja siitä mahdollisesti aiheutuville haitoille. Mikäli havaitset tai epäilet punkkien aiheuttamia ongelmia koiranpennulla, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Mikäli havaitset punkkeja, tulee ne poistaa mahdollisimman pian esimerkiksi punkkipihdeillä. Lue lisää punkin poistamisesta.