TBE eli puutiaisaivotulehdus

TBE (tick borne encephalitis) eli puutiaisaivotulehdus on TBE-viruksen aiheuttama aivotulehdus. Taudista käytetään myös nimiä puutiaisaivokuume tai Kumlingen tauti, mutta kyseessä on sama punkkien levittämän TBE-viruksen aiheuttama sairaus. TBE-virus tarttuu muutamassa minuutissa punkin syljestä jo pureman alkuvaiheessa. Myös punkin nymfi- ja toukkamuodot voivat levittää virusta, mutta niiden puremaa ei yleensä havaita.

Ihmisillä taudin oireita esiintyy vain 10-30 prosentilla tartunnan saaneista. Taudin kuva on usein kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa noin viikon kuluttua punkin puremasta esiintyy kuumetta, lihassärkyä ja huonovointisuutta. Toisessa vaiheessa, noin viikon kuumeettoman jakson jälkeen, ilmenevät varsinaiset aivotulehdusoireet, kuten kuume, päänsärky, pahoinvointi sekä hermostolliset oireet. Ihmisillä puutiaisaivotulehdusta voidaan ehkäistä rokotuksella. Koirilla esiintyy hyvin harvoin puutiaisaivotulehdusta.

Puutiaisaivotulehduksen oireet

TBE-virus voi tarttua myös koiraan, tosin Suomessa tautia ei ole virallisesti todettu koirissa. Ruotsissa ja Keski-Euroopassa puutiaisaivotulehdustapauksia on kuvattu myös koirilla. TBE aiheuttaa koirille samankaltaisia oireita kuin ihmisille eli korkeaa kuumetta, syömättömyyttä ja hermostoperäisiä oireita. Virus siirtyy punkista koiraan pian punkin kiinnittymisen jälkeen eikä virukseen ole parantavaa hoitoa. Koirille ei ole olemassa rokotetta puutiaisaivotulehdusta vastaan. Koiran hoito koostuukin sen oloa helpottavista toimenpiteistä eli tukihoidosta.

Puutiaisaivotulehduksen esiintymisalue vuonna 2019

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy muun muassa Ahvenanmaalla, Turun saaristossa ja Lappeenrannan alueella. Myös Kotkan, Simon, Kokkolan ja Lohjan alueelta on raportoitu tartuntoja. Uusia mahdollisia tartunta-alueita esiintyy myös muualla Itä- ja Pohjois-Suomessa. Punkkien välityksellä leviävää TBE-virusta esiintyy myös Baltian maissa ja Keski-Euroopassa.

 

Lisätietoja puutiaisaivotulehduksesta ja sen riskialueista voi lukea Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.