Punkin levittämät taudit

Suomessa tavallisimmat punkkitaudit ihmisillä ovat borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus. Koiriin puutiaiset voivat levittää borrelioosin lisäksi anaplasmoosia ja puutiaisaivotulehdusta eli TBE:tä. Kaikki tartunnan saaneet koirat eivät kuitenkaan sairastu ja pääsääntöisesti oireet eläimillä ovat lievempiä kuin ihmisillä. Toisinaan punkin aiheuttamat taudit voivat aiheuttaa vakavan sairauden myös koirilla.

Borrelioosi

Borrelioosi on Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttama punkkisairaus. Borrelioosin riski kasvaa mitä pitempään punkki on kiinnittyneenä lemmikkieläimeen tai ihmiseen. Tartunnan riski on pieni silloin, kun punkki on ollut kiinnittyneenä alle vuorokauden ja suurimmillaan puolestaan 48 tuntia puremasta. Borrelioosin oireet ilmenevät vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua tartunnasta. Oireita ovat väsymys, kuume, ruokahaluttomuus, liikkumisvaikeudet ja ontuminen. Ihmiselle tyypillistä punaista rengasmaista ihomuutosta ei esiinny koirilla. Borrelioosia voidaan alkuvaiheessa hoitaa antibiootein, mutta pitkittynyttä sairautta on vaikea parantaa.

Anaplasmoosi

Anaplasmoosi on Anaplasma phagocytophilum -bakteerin aiheuttama sairaus. Tartunta tapahtuu noin vuorokauden kuluessa punkin puremasta. Anaplasmoosin oireet kehittyvät noin 1-2 viikossa tartunnasta. Koirilla esiintyy kuumetta, lihaskipua, apaattisuutta sekä verenkuvan muutoksia. Anaplasmoosia voidaan hoitaa antibiootein, mutta hoidosta huolimatta koira voi jäädä tartunnan kantajaksi.

Puutiaisaivotulehdus eli TBE

Puutiaisaivotulehdus on TBE-viruksen aiheuttama sairaus ja se aiheuttaa koirille samankaltaisia oireita kuin ihmisille eli korkeaa kuumetta, syömättömyyttä ja hermostoperäisiä oireita. Virus siirtyy punkista koiraan pian punkin kiinnittymisen jälkeen eikä virukseen ole parantavaa hoitoa, vaan puutiaisaivokuumeen hoito on tukihoitoa. Koirilla puutiaisaivotulehdus on onneksi hyvin harvinainen.

Babesioosi

Koirien punatautia eli babesioosia esiintyy Euroopassa, jossa sitä levittävät Dermacentor-puutiaiset. Myös ruskea koiranpunkki Rhipicephalus sanguineus voi levittää babesia-alkueläimiä. Babesia-lajeja on useita ja niiden taudinaiheuttamiskyky vaihtelee. Babesia canis aiheuttaa koirille vakavimman sairauden. Babesiat hakeutuvat punasoluihin aiheuttaen nopeasti etenevän, henkeäuhkaavan anemian, johon ei tunneta kunnollista hoitoa. Euroopassa matkailevilla koirilla on riski sairastua babesioosiin.

Ennaltaehkäisy paras hoitokeino punkkien levittämiin tauteihin

Ehdottomasti paras hoito punkkien aiheuttamiin sairauksiin on ennaltaehkäisy eli punkkien kiinnittymisen estäminen punkkeihin tehoavalla ulkoloislääkkeellä punkkien esiintymisaikana – Etelä-Suomessa helmi-maaliskuulta loka-marraskuulle asti. Ennen punkkikarkotteen annostelua eläimeen jo kiinnittyneet punkit on poistettava punkkipihdeillä. Punkista saattaa jäädä pieniä osia ihoon ja aiheuttaa lievän, ohimenevän ihotulehduksen. Tarvittaessa puremakohdan voi puhdistaa paikallisantiseptilla. Päivittäinen punkkisyyni on suositeltavaa ihmisten lisäksi myös lemmikeille. Punkkien kiinnittymistä voi myös ehkäistä oikeanlaisella pukeutumisella riskialueilla kulkiessa. Esimerkiksi pitkät lahkeet estävät tehokkaasti punkin kiinnittymisen heinikosta.