Punkit ja muut koiran ulkoloiset

Punkit ovat hyvin yleisiä koiran ulkoloisia. Ne levittävät virus-, bakteeri- tai alkueläinsairauksia, esimerkiksi borrelioosia, anaplasmoosia ja puutiaisaivotulehdusta (TBE). Tavallisimpia koirien punkkilajeja ovat puutiainen, ruskea koiranpunkki ja Dermacentor-puutiainen. Suomessa esiintyvien Ixodes-puutiaisten levinneisyysalue kattaa lähes koko Suomen aina Rovaniemen korkeudelle saakka. Kaikkein parhaiten punkit viihtyvät kosteissa olosuhteissa kuten heinikoissa ja aluskasvillisuuden joukossa lähellä maanpintaa.

Puutiainen
Dermacentor-punkki
Ruskea koiranpunkki

Bayvanticin teho muihin ulkoloisiin

Koiraa pistävät ulkoloiset ja hyönteiset ovat usein enemmän kuin pelkkiä kiusankappaleita. Monet niistä levittävät erilaisia virus-, bakteeri- ja loissairauksia. Bayvantic suojaa koiraa paitsi punkeilta myös hyttysiltä, hietasääskiltä, pistokärpäsiltä, kirpuilta ja väiveiltä.

itikka-hyttynenjahietasaaski

Hyttynen ja hietasääski
Hyttynen ja hietasääski voivat levittää tauteja myös koiriin. Ulkomailla hyttysten levittämiä sairauksia ovat mm. ihodirofilarioosi*, sydänmato, West Nile -virus sekä leishmanioosi. Hyttysiä esiintyy kaikkialla maailmassa, mutta hietasääskiä ainoastaan lämpimissä maissa. Näillä alueilla kannattaa välttää ulkoilua hämärän aikaan, jolloin hietasääsket ja hyttyset ovat aktiivisimmillaan. Yksi Bayvantic-hoitokerta torjuu hyttyset lajista riippuen 2–4 viikon ajan ja hietasääsket 2 viikon ajan.

Pistokärpänen
Tavallista huonekärpästä ulkoisesti muistuttavat pistokärpäset imevät verta nisäkkäistä. Ne ovat vitsaus esimerkiksi hevostalleissa ja navetoissa. Toisin kuin tavalliset kärpäset, pistokärpäset eivät ole kiinnostuneita haavoista, vaan pistävät koiraa yleensä kuonoon ja erityisesti korvalehtien reunoille. Pistot ovat koiralle kivuliaita ja pistojäljet saattavat tulehtua. Bayvantic-paikallisvaleluliuos antaa koiralle 4 viikon suojan pistokärpäsiä vastaan.

Väive
Koiran väiveet ovat 1,5–2 mm pitkiä kellertäviä hyönteisiä, jotka on suhteellisen helppo havaita koiran turkista. Väiveet syövät koiran ihon pintakerroksen solukkoa ja talia. Väiveet ovat hyvin liikkuvaisia ja aiheuttavat tämän takia koirassa kovaa kutinaa ja ihoärsytystä. Raapiminen saattaa rikkoa ihon ja aiheuttaa tulehduksen.

Kirppu
Kirpputartunnat ovat Suomessa vielä toistaiseksi harvinaisia, mutta Pohjoismaiden ulkopuolella kirppuja esiintyy runsaasti – jo Tanskassa kirpputartunta on yksi tavallisimmista ulkoloistartunnoista. Kirput imevät isäntäeläimestä verta ja aiheuttavat näin voimakasta ihoärsytystä, joka saattaa johtaa allergiseen reaktioon eli kirpunpurema-allergiaan. Koiranpentujen voimakkaissa kirpputartunnoissa suuri veren menetys saattaa aiheuttaa anemiaa. Kirput levittävät myös erilaisia tauteja. Yksi Bayvantic- käsittely estää uudet kirpputartunnat 4 viikoksi.

 

 

*Hyttysten välityksellä leviävä Dirofilaria repens –loinen eli ihomato on koirien loinen, mutta se voi tarttua koirien lisäksi kissoihin ja myös ihmisiin. Ihmistartuntojen ehkäisy perustuu ennen kaikkea koirien ihomatotartuntojen ehkäisyyn ja hoitoon. Ihomato on levinnyt viime vuosina Etelä-Euroopasta pohjoisemmaksi ja ihmistartuntoja on tavattu mm. Saksassa ja Tanskassa. Äskettäin ihomatoa on todettu virolaisissa koirissa. Hyttysestä koiraan siirtynyt loinen aiheuttaa näkyviä, ihokasvainta muistuttavia paukamia ihoon.